illojal konkurrens med affärsoperatörer

Ant Group, ett grundläggande techfin-dotterbolag till Alibaba, Kinas största e-handelsföretag, stoppade sin notering i november förra året. De kinesiska finansmyndigheterna bromsade på det. De finansiella myndigheterna angav behovet av att upprätta ett finansiellt holdingföretag som anledningen till avstängningen av noteringen.

Det finns två tolkningar av Ant Groups avstängning av noteringen. En är analysen att den kinesiska regeringens huvudmål är Ma Yun, grundaren av Alibaba och Alibaba-gruppen, och de kom med förordningar om big tech (stora IT-företag) för att göra detta. En annan är diagnosen att det huvudsakliga syftet är att minska påverkan från Big Tech, och att grundaren Ma och Alibaba fångades som pilotfall. Under de tidiga dagarna uppmärksammades många åsikter på kommentarer från Ma, grundaren av Ant Group, om kritik av finanspolitiken före noteringen. Men eftersom regeringen fortsätter att utöka reglerna för big tech i alla riktningar, blir analysen att inte bara Alibaba utan även andra företag kommer att påverkas under en längre tid att få styrka.

Alibabas marknadsandel på onlinemarknaden är 59%. 2: a plats är Jingdong med 26%. I Kina, där onlinetransaktioner står för hälften av all detaljhandel, kan deras marknadsdominans inte ignoreras. På livsmedelsleveransmarknaden står Meiton för 65% och Alibaba-anslutna Armorer för 27%.

WeChat, Tencent kinesiska version av KakaoTalk, har 1,2 miljarder användare, som används av nästan alla människor utom barn och äldre. Tencent utökar sitt inflytande inom detta område genom att bilda ett aktiepartnerskap med Jingdong, det 2: a största e-handelsföretaget, och Pinduoduo, det 3: e största e-handelsföretaget. I mobilbetalningar har WeChat Pay 800 miljoner användare och Alipay har 700 miljoner användare. Stora tekniker utövar stort inflytande inte bara ekonomiskt utan också politiskt och socialt. Det är också en 폰테크 potentiell riskfaktor som hotar republikanska partiets enpartssystem.

Kina reglerar aktivt finansbranschen, till exempel mikrolån, som är stora inkomstkällor för big tech. Alipay och WeChat Pay, som kontrollerar 90% av Kinas mobilbetalningar, har gjort lån med de pengar som konsumenterna sätter på sina konton. Meiton och Jingdong har också varit i den finansiella affären med kundinsättningar. När den introducerade en gemensam låneprodukt med en bank lade den inte ens 10% av sina egna pengar. Den analyserar också konsumtionsmönster och föreslår anpassade låneprodukter.

Kinesiska myndigheter kräver att stora teknikföretag startar ett finansiellt holdingföretag som kollektivt ska förvalta sina dotterbolag i finansbranschen. I november förra året infördes en förordning som kräver att icke-bankfinansiella företag med finansiella tillgångar på mer än 100 miljarder yuan (cirka 17,5 biljoner vann) bildar ett finansiellt holdingföretag och säljer sin andel i det finansiella företaget eller ger upp ledningen rättigheter om de inte erhåller ett holdingbolagslicens. För att erhålla en finansiell holdingbolagslicens måste minst 50% av kapitalet i det anslutna finansiella dotterbolaget investeras.

Finansmyndigheterna krävde också att minst 30% av lånen i mikrolåneföretag skulle finansieras med eget kapital. För att kunna verka i andra områden än de tidigare registrerade kommunerna måste ett separat tillstånd erhållas i det nya området. Detta innebär att du måste få en licens i alla 31 provinser och städer för att kunna fungera rikstäckande.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 항목은 *(으)로 표시합니다